Forum Nokii N95  Strona Główna

Google

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Pomoc (FAQ nawigacji Garmin)
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
kaspers
@Damian 
Fan N95 :)

Telefon: N95-2
Wersja FW: v.35 H@cekd
Pojemność: 8GB
Kolor: Czarna
Sieć: Plus GSM
Piwa: 18425/46
Wysłany: Wto 23 Gru, 2008 00:42   Pomoc (FAQ nawigacji Garmin)

Dział pomocy użytkownikom związany z nawigacją Garmin.

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

1. Posiadam N95-2 8GB, która nie ma miejsca na karty pamięci. Czy można na ta N95 zainstalować tego Garmina ?
- oryginalna N95-2 8GB nie ma slotu na karty pamięci, lecz pamięć wbudowaną jaka posiada (te 8GB) traktujemy właśnie jako naszą kartę pamięci i bez obaw tak samo jak na zwykłej N95-1 możemy tak i na tej zainstalować te oprogramowanie do nawigacji

2. Czy Garmin działa na każdej wersji oprogramowania ?
- jak dotąd instalacja nawigacji Garmin nie sprawiła problemu na żadnej powstałej wersji softu dla N95, zarówno wersji zwykłej jak i 8GB

3. Jaką wersję Garmina wybrać: 4 czy 5 ?
- obecnie najlepszą wersją moim zdaniem jest 5.00.50 ponieważ została poprawiona o błędy jakie odnaleziono w poprzednich wersjach oraz stabilność w działaniu. TUTAJ znajduje się ankieta, w której użytkownicy mogą oddać głos na najlepszą ich zdaniem wersję Garmina.

- wersja 4 i 5 różnią się między sobą szatą graficzną

4. Gdzie znajdę wszystkie potrzebne pliki do zainstalowania Garmina ?
- wszystkie niezbędne pliki znajdziesz TUTAJ

5. Nie wiem jak zainstalować tą nawigację. Jest to gdzieś opisane ?
- oczywiście że jest; jeżeli chcesz zainstalować wersję 4.xx.xx TUTAJ znajdziesz potrzebny poradnik, zaś jeżeli interesuję Cię instalacja wersji 5.xx.xx odwiedź poradnik TUTAJ

6. Dlaczego po podłączeniu przez USB do PC, w telefonie nie wyświetla mi się lista sposobu podłączania telefonu ?
- przyczyną jest wyłączenie powiadomienia przy połączeniu. Aby je włączyć i mieć dostęp do wyboru wszystkich możliwych połączeń, wejdź w Ustawienia > Połączenia > USB > Pytaj przy połączeniu > i tu ustaw na "Tak

- możesz mieć tak że powiadomienie przy połączeniu nie będzie się wyświetlać ale telefon i tak będzie łączyć się poprzez "Transfer danych". Żeby się upewnić że tak będzie, wejdź w Ustawienia > Połączenia > USB > Tryb USB > i tu ustaw sobie "Transfer danych"

7. Na początku instalacji, program nie wykrywa mojej karty pamięci. Co wtedy ?
- jeżeli podłączasz telefon z kartą pamięci upewnij się że wybrałeś/aś opcję "Transfer danych" oraz czy karta jest sprawna

- jeżeli podłączasz kartę poprzez czytnik kart pamięci do komputera upewnij się że w czytniku nie została włączona blokada odczytu karty

- upewnij się że na karcie pamięci masz przynajmniej 40MB wolnego miejsca (tyle potrzeba do instalacji programu i głosów, bez map)

- jeżeli w dalszym ciągu instalacja Garmina nie widzi karty pamięci, prawdopodobnie uległa ona na szkodzeniu (lub czytnik kart pamięci). Sprawdź w innym komputerze czy dana karta/czytnik działa

8. Po uruchomieniu Garmina pokazuje się obraz startowy i po chwili program się wyłącza (wraca do menu). Co wtedy zrobić ?
- niestety ale przyczyna takiego zachowania się programu jest nieznana. Na szczęście jest możliwość naprawienia tego błędu. Na początek kiedy program się wyłączy spróbuj go włączyć jeszcze raz. Kiedy wyłączy się ponownie możesz jeszcze raz go włączyć, ale raczej będzie to skutkowało tym samym (program się wyłączy)

- ostatnią rzeczą jaką można zrobić w tym momencie to odświeżenie naszego oprogramowania, czyli po prostu format telefonu i karty pamięci (jak to zrobić opisane zostało TUTAJ, a następnie zainstalować całego Garmina od nowa

9. Po dokonaniu instalacji, w folderze Aplikacje pojawiła się ikonka programu. Przeniosłem/am ją w inne miejsce (np. do głównego menu) i Garmin przestał działać, po prostu nie reaguje i nie da się go włączyć. Jak to naprawić ?
- nawet jeżeli z powrotem przeniesiesz go do folderu "Aplikacje" program i tak nie będzie działać, nie pomoże również jego usunięcie i ponowna instalacja (nawet innej wersji).
W tym nieszczęsnym wypadku pozostaje Ci sformatować kartę pamięci (zalecam również dokonać formatu telefonu). Jak to zrobić opisano TUTAJ. Nie wiadomo czym jest to spowodowane.

10. Po wejściu w Galerię widzę wszystkie obrazki jakie posiada Garmin (Logo startowe czy inne ikonki). Można zrobić aby się nie wyświetlały ze wszystkimi zdjęciami ?
- oczywiście że tak, TUTAJ masz wszystko co potrzebne do rozwiązania tego kłopotu

4. Po instalacji programu, w folderze Garmin na karcie pamięci brakuje mi takich folderów jak np. Voices, do którego mam wrzucić pliki od głosów. Co mam zrobić ?
- bez obaw. Jeżeli nie posiadasz jakiegoś folderu do którego chcesz coś wrzucić, wystarczy że go stworzysz (pamiętaj aby nadać mu prawidłową nazwę !)

1. Czy jak zainstaluję Garmina będzie trzeba się łączyć z internetem ?
- nie jest to wymagane, wszystko jest za darmo, aczkolwiek jeżeli będziesz chciał/a szybciej łapać sygnał satelity, łączność z internetem będzie wymagana (za pośrednictwem A-GPS, opis TUTAJ)

4. Jestem przekonany/a, że w czasie nawigowania program pobiera mi pieniądze ! Co zrobić aby to wyłączyć i korzystać za darmo ?
- przyczyną jest włączony A-GPS, należy go wyłączyć (jak to zrobić jest opisane TUTAJ)

5. Czy program korzysta z wbudowanego GPS ?
- tak, jak to zrobić jest opisane w poradniku z jego instalacją

17. Przy konfiguracji wbudowanego GPS, po kliknięciu na opcję Włącz program się wyłącza. Tak ma być ? Co w takim przypadku zrobić ?
- tak nie powinno być lecz nie wpływa to w żaden negatywny sposób na telefon i samą nawigację Garmin. W momencie kiedy spotkasz sie z takim przypadkiem po prostu uruchom program jeszcze raz i postępuj dalej z instrukcją od tamtego momentu. Mimo wyłączenia się programu, wbudowany GPS i tak powinien się włączyć

6. Dlaczego po wyłączeniu A-GPS połączenie z satelitami trwa bardzo długo ?
- to co daje nam sama funkcja A-GPS zostało wyjaśnione TUTAJ, niestety nasze telefony nie posiadają tak zaawansowanego wbudowanego nadajnika GPS przez co standardowo, aby połączyć się z satelitami wymaga to poświęcenia troszkę czasu (przeważnie max. do 20 min.) oraz umieszczenia rozsuniętego telefonu gdzieś na otwartej przestrzeni z dostępem do nieba

- z początku będziemy widzieć jedna małą czerwoną kreskę lub dwie, jest to znak że telefon próbuje namierzyć satelitę

7. Niestety w dalszym ciągu nie mogę nawiązać żadnego połączenia z satelitami. Co robić ?
- na początek wejdź do narzędzia > łącza > i włącz program "Dane GPS" . Powinieneś/powinnaś ujrzeć komunikat "Wyszukiwanie satelitów", a po chwili "Przeliczanie danych GPS. Włącz opcję "Nawigacja" gdzie powinno być napisane "Czekanie na GPS". Rozsuń telefon i umieść go w miejscu gdzie będzie miał jak najlepszy dostęp do nieba (jeżeli jesteś w domu połóż rozsunięty telefon na parapecie przy największym oknie) i oczekuj do znudzenia aż telefon połączy się z satelitą (jeżeli się połączy to pojawi się kompas - takie koło ze strzałką w środku ze stronami świata)

- oczekując na sygnał możesz sprawdzić obecny status satelity z jaką telefon chce się połączyć wybierając z opcje > Status satelity (pojawi się kilka prostokątów, jeżeli są puste tzn. że w dalszym ciągu nawiązywana jest próba połączenia, lecz jeżeli się wypełnią tzn. że udało się połączyć z satelitą)

- jeżeli w dalszym ciągu nie połączyłeś/aś się z satelitami musisz upewnić się że masz wszystko sprawne od strony technicznej. Ściągnij dolny panel obudowy oraz klawiaturę i odkręć 2 śrubki które trzymają dolną część obudowy, który następnie wyciągnij. Na tej dolnej części znajdują się dwie części odpowiedzialne za poprawne działanie nawigacji: zielony pasek przyklejony na prawie całej długości tej cześć oraz mała złota antenka (jeżeli nie masz chodź jednej z tych części nawigacja nie będzie działać. Kolejną rzeczą jaką musisz sprawdzić są dwa małe złote kwadraciki z którymi to powinna się stykać antenka (znajdują się nad miejscem w którym powinna być antenka).

- wszystko masz na miejscu ale nadal nie ma łączności z jakąkolwiek satelitą. W takim wypadku odegnij dwa małe elementy złotej antenki (blaszki) do góry, ponieważ może być tak że nie stykają się z płyta główną. To bardzo częsta przyczyna, której rozwiązanie pomaga !

- jeżeli po wykonaniu powyższych czynności nadal nie ma skutku, ostatnią rzeczą jaką możesz zrobić we własnym zakresie to zaktualizować oprogramowanie do "wyższej wersji" lub jeżeli masz najnowsze wgraj je jeszcze raz (opis jak to zrobić znajduje się TUTAJ)

8. Mam pecha ale nawigacja nadal nie działa. Co teraz ?
- pozostaje Ci jedno: oddaj telefon na gwarancję lub w przypadku jej braku do porządnego serwisu GSM w celu naprawy

9. Nawiązany sygnał z satelitami nie jest zadowalający i czasami się zrywa. Można temu zaradzić ?
- powstał poradnik z którego możesz skorzystać TUTAJ umożliwia "podobno" znaczną poprawę sygnału GPS (korzystasz z niego na własne ryzyko)

- innej możliwości niestety nie ma, nie ma czegoś takiego jak wzmacniacze GPS itd., nie ulepszysz tego również poprzez inne programy. Jedyne co "znacznie i pewnie" poprawi sygnał GPS jest: skorzystanie z usługi A-GPS (jak włączyć opisano TUTAJ) lub połączenie się przez bluetooth z zewnętrznym urządzeniem GPS

1. Kiedy próbuję wyszukać ulicy/miasta program nie może odnaleźć tego co potrzebuję. Co mam robić aby je odnalazł ?
- wyszukiwarka Garmina nie jest na tyle dokładna że pomija polskie litery (ą, ę itd.), dlatego czasem konieczne jest wpisanie miasta/ulicy bez polskich znaków np. "Wyczolkowskiego" zamiast "Wyczółkowskiego".

10. Czy warunki pogodowe mają jakiś wpływ na nawiązanie połączenia GPS ?
- owszem mają chodź nie aż tak w znaczącym stopniu. Na pewno szybciej złapiemy sygnał GPS w bezchmurny, słoneczny dzień niż w zachmurzony i ponury

33. Potrzebuję jakiś map. Czy znajdę je na forum ?
- wszystkie mapy dla nawigacji Garmin znajdują się TUTAJ

11. Zainstalowałem/am mapę zgodnie z instrukcją, ale kiedy wchodzę w opcję Zobacz mapę widzę czarny ekran i brak mapy. Co jest nie tak ?
- najprawdopodobniej nie masz włączonego zbliżenia na mapę. Należy wtedy wcisnąć kilka razy klawisz 3 aż do momentu pokazania się mapy (czasem telefon możne się przycinać i będzie mrugał napis odświeżanie, wtedy należy cierpliwie czekać, nawet kilka minut)

- zalecane jest jednak przed korzystaniem z mapy połączenie się z satelitą. Dzięki temu bez problemu, będziemy mogli przeglądać nasza mapę

12. Skąd mam wiedzieć czy mapa jest odblokowana czy nie ?
- aby to sprawdzić skopiuj dana mapę na kartę pamięci do folderu Garmin i włącz program. Jeżeli karta będzie zablokowana ujrzysz stosowny komunikat od razu po uruchomieniu (patrz punkt 14)

13. Zainstalowałem/am mapę zgodnie z instrukcją, ale kiedy wchodzę w opcję Zobacz mapę widzę komunikat NO MAP i brak mapy. Co jest nie tak ?
- przyczyną jest źle wygenerowany kod odblokowujący mapę (jeżeli jest zablokowana) lub zła nazwa bądź rozszerzenie mapy (pojedyncza mapa musi mieć nazwę "GMAPSUPP" o rozszerzeniu ".img")

- wgrywaj mapy ze sprawdzonych źródeł, ponieważ niektóre z nich mogą być zablokowane gdzie autor nie poda Map ID, oraz upewnij się że w całości pobrałeś/aś daną mapę

- inną przyczyną barku mapy może być to że wrzuciłeś/aś ją w folderze do katalogu Garmin. Mapę nie możesz zamieszczać dodatkowo w jakimś folderze lub od razu na karcie pamięci (ścieżka do mapy powinna wyglądać tak: Garmin/GMAPSUPP.img). Mapa musi KONIECZNIE znajdować sie w folderze Garmin na karcie pamięci !

14. Po uruchomieniu Garmina wyświetlił mi się taki komunikat: Nie można odblokować map dla urządzenia Garmin o identyfikatorze xxxxxxxxx, czy chcesz je odblokować teraz? Co robić ?
- wybierz "Nie". Przyczyną jest brak lub źle wygenerowany plik (kod) odblokowujący mapę. Upewnij się, że posiadasz poprawny Map ID danej mapy i właściwie wygenerowany plik odblokowujący mapę (jak to zrobić znajdziesz w poradniku instalacji oprogramowania)

15. Gdzie sprawdzić informacje o mapie z której korzystam ?
- po włączeniu Garmina należy wejść w narzędzia > zarządzaj moimi danymi > zestawy map > i tu ujrzysz wszystkie mapy jakie wgrałeś/aś na kartę pamięci

1. Jeżeli wygeneruję sobie mapę programem Map Source czy zostanie ona zapisana na karcie pamięci w pliku .img ?
- tak, w folderze Garmin na karcie pamięci

1. Czy można wgrać mapę do pamięci telefonu i bezproblemowo z niej korzystać ?
- tak, jeżeli chcesz wgrać mapę do pamięci urządzenia zmień jej nazwę na "GMAPPROM.IMG" i wgraj do katalogu C:\Garmin

1. Zauważyłem/am że istnieją mapy o wersjachą: NT, 3D lub po prostu bez informacji. Co oznaczają te nazwy i jak mają się one do mapy ?

- mapa w formacie NT, w stosunku do formatu tradycyjnego charakteryzuje się następującymi właściwościami:
  • Wyświetlanie polskich znaków diakrytycznych w nazwach obiektów na mapie,
  • Wyszukiwanie nazw ulic, miejscowości, POI z użyciem polskich znaków,
  • Wyszukując adresy zamiast nazwy miejscowości wprowadzić można kod pocztowy,
  • Mniejsza objętość całkowita mapy instalowanej w urządzeniu, bez utraty jej jakości, dzięki zastosowaniu nowej techniki kompresji danych

Dodatkowo mapa w formacie NT występuje do pobrania w 2 wersjach: zwykłej NT oraz wersji NT z budynkami 3D.
  • Mapa w wersji NT z budynkami 3D jest przeznaczona dla urządzeń umożliwiających obsługę tego typu danych, np. urządzenia nüvi serii 7x5. Jeśli mapa w wersji z bryłami budynków zostanie załadowana do pamięci urządzenia nie zapewniającego obsługi tych danych, budynki nie będą wyświetlane (pozostałe obiekty mapy będą widoczne jak w zwykłej mapie NT). Warstwa brył budynków jest integralną częścią mapy i nie może być wyłączona do wyświetlania w urządzeniu. Nie można jej również stosować w połączeniu z innymi mapami.

18. Chciałbym/abym wgrać sobie tylko polski głos. Czy jest taka możliwość ?
- oczywiście, że tak. Wiele osób korzysta z tej możliwości ze względu na zaoszczędzenie miejsca na karcie pamięci. Aby to zrobić pozostaw w folderze "Voices" pliki z nazwą "Polski__.vpm", a resztę usuń. Nie wpłynie to w żaden sposób na działanie nawigacji.

19. Gdy odłączam kabel USB od komputera z trybu Transfer danych po chwili w telefonie pojawia się komunikat: Wykryto Garmin Mobile XT. Uruchomić?. Dlaczego tak się dzieje ?
- nie wiem co twórcy programu mieli na myśli tworząc taki komunikat (opcję), ale jedno wiadomo, nie musisz uruchamiać wtedy Garmina jeżeli Cię o to zapyta. Wybierz "Nie".

20. Garmin pyta się mnie czy Włączyć Bluetooth ? Co zrobić i jaki to będzie miało skutek ?
- otóż, jeżeli korzystasz z wbudowanego GPS w telefonie funkcja włączonego bluetooth jest niepotrzebna, a jeżeli i tak ją włączysz bateria będzie bardziej obciążona i Twój telefon sie szybciej rozładuje

- jeżeli jednak planujesz podłączyć np. słuchawkę czy jakiś zewnętrzny nadajnik GPS, wtedy wręcz konieczne będzie włączenie bluetooth ponieważ owy sprzęt standardowo tego wymaga by połączyć się z Twoim telefonem

- jeżeli zdarzy się taka sytuacja że znajdujesz się na ulicy której w wyszukiwarce nie odnalazłeś/aś, spójrz dokładnie na jej nazwę i porównaj z tą co wpisywałeś/aś

1. W czasie nawigowania wskaźnik pojazdu (lub prędkości) znacznie się przycina. Co może być przyczyną ?
- ogólnie jest to trudny orzech do zgryzienia ponieważ przyczyn może być kilka. Na początku polecam sprawdzić czy nie mamy uruchomionych zbędnych aplikacji, które obciążają pamięć RAM naszego telefonu. Możemy to zrobić przytrzymując klawisz "Menu" i po pojawieniu się listy wyłączyć wszystkie zbędne aplikacje jakie mamy uruchomione, typu: odtwarzacz muzyki czy kontakty

- jeżeli upewnimy się że pamięć RAM nie jest obciążona wtedy zaczyna się zabawa z dobraniem odpowiedniej mapy lub wersji programu. Zaczynamy od tego że wgrywamy inną mapę (najlepiej nowszą jeżeli jest, jeżeli nie to starszą) i sprawdzamy czy problem się powtarza. Jeżeli kombinacja z mapą nie pomogła instalujemy inną wersję Garmina, różniącą się od obecnej, i tak aż do znudzenia

- inną przyczyna może być sam wskaźnik naszego obecnego położenia (pojazdu). Jeżeli zmieniłeś/aś standardowy wskaźnik na jakiś swój własny, przywróć go do oryginalnego wyglądu i zobacz czy problem dalej się pojawia

- oczywiści może zdarzyć się tak że w dalszym ciągu problem będzie widniał. Ostatnią rzeczą jaką można zrobić w tym momencie to odświeżenie naszego oprogramowania, czyli po prostu format telefonu i karty pamięci (jak to zrobić opisane zostało TUTAJ, a następnie zainstalować całego Garmina od nowa

1.

Nie pomagam na GG !! Potrzebujesz pomocy ?? OD TEGO JEST FORUM !!
Ostatnio zmieniony przez Damian Czw 06 Maj, 2010 01:10, w całości zmieniany 18 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Pani forum 

Telefon: N95-5

Reklama   

Statystyki, katalog stron www, dobre strony internetowe Aktualny PageRank strony n95.org.pl dostarcza: Google-Pagerank.pl - Pozycjonowanie + SEO

Głosuj na tę stronę w rankingu!

gosurf 

Telefon: N95
Wersja FW: V 30.0.015
Pojemność: 160 M
Kolor: śLIWKOWY
Sieć: Orange
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 19:11   

Czemu jak przejadę punk docelowy to mi nie oblicza nowej trasy ??

@Damian 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 19:47   

Bo jeżeli dotrzesz do punktu docelowego to tak jakbyś zakończył swoja podróż. Może w następnych wersjach to poprawią.

rojo17 

Telefon: n95 Cracked Edition
Wersja FW: 21.0.016
Pojemność: 4gb
Kolor: śliwkowy
Sieć: orange
Postawił 4 piw(a)
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009 13:59   

A ja mam inny problem wrzucilem do folderu katalog z punktami poi widze je wchodzac w ustawienia garmina natomiast nie ma ich na mapie mam 5 wersje programu i mape 2008,3.Co mam zrobic zeby wyswietlalo mi punkty poi ??

@Damian 

Wysłany: Pon 12 Sty, 2009 15:54   

rojo17, a instalowałeś je przez POI loadera ?

rojo17 

Telefon: n95 Cracked Edition
Wersja FW: 21.0.016
Pojemność: 4gb
Kolor: śliwkowy
Sieć: orange
Postawił 4 piw(a)
  Wysłany: Wto 13 Sty, 2009 21:21   

Tak,ściągnolem tez od kogoś z forum gotowy plik przerobiony przez ten program,ale np.cpn i tym podobne nie wyświetla są one w punktach szczegulnych ale na mapie nie widac?Mam też wideoradary ale nie mialem okazji sprawdzić jak te działają nie wiem ???wyświetla sie coś czy piszczy czego mam oczekiwać??????????

@Damian 

Wysłany: Wto 13 Sty, 2009 22:21   

rojo17, nie pamiętam czy czasem w ustawieniach nie trzeba było wybrać zainstalowanych punktów.

Ostatnio zmieniony przez Damian Wto 23 Lut, 2010 23:09, w całości zmieniany 1 raz  

djpablo211 

Wersja FW: 31.0.017
Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009 07:42   

Witam mam pewien problem mam 2 telefony Nokie N95 zwykła i 8 GB wgrane mam takie samo oprogramowanie garmina w jednym i w drugim 8GB łaczy sie po paru sekundach a srebrna cos ok 10-15 minut albo czasami nawet dłużej aaa i na srebrnej jak sie już połaczy to obraz ma straszne opóźnienie głos jest ok ale obraz strasznie sie opóźnia spróbuje przeinstalować oprogramowanie na srebrnej na inne i napisze jaki jest efekt a tym czasem czekam na propozycje Pozdrawiam

Juz zalatwione zmiana garmina na starszego zalatwila sprawe pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez djpablo211 Czw 02 Kwi, 2009 22:43, w całości zmieniany 2 razy  

mazi12 

Telefon: n95
Wersja FW: 31.00.017
Pojemność: 4GB
Kolor: Czrmny
Sieć: Plus
Wysłany: Pią 14 Sie, 2009 12:49   

Mój problem polega na tym, że garmin nie nadąża za samochodem. Gdy wychodzę już z zakrętu on dopiero w niego wchodzi. Wiecie o co chodzi. Mam Garmina 50.00.30 i jedną mapę polski- GPMAPA 2009.1. Nie wiem dlaczego mi tak zamula...pomocy!!!

@Damian 

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009 14:26   

mazi12, a próbowałeś przybliżyć na maksa (ew. stopniowo oddalać) ?

mazi12 

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009 15:04   

próbowałem...nic nie daje

@Damian 

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009 15:32   

To pozostaje CI spróbować zainstalować nowszą bądź starszą wersję Garmina.

mazi12 

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009 14:02   

instalowałem już wiele wersji i zawszy było tak samo

oNiW_R1 

Telefon: Nokia N 95 8GB
Wersja FW: 31.0.015
Pojemność: 8 GB
Kolor: Czarny
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: Wto 18 Sie, 2009 10:38   

Możesz spróbować defrgmentacji pamieci masowej bo pewnie tam masz mapy. Nie urzywaj tylko programu któru posiada windows, pobierz jakiś programik z netu. Napisz czy coś pomogło. Pozdro

^Jay 
szajba 1991

Telefon: Nokia N95 8GB i Omnia i900 16GB
Wersja FW: 31.0.015 Hack
Kolor: Black
Sieć: Play
Piwa: 94/4
Wysłany: Wto 18 Sie, 2009 11:03   

mazi12 napisał/a
Mój problem polega na tym, że garmin nie nadąża za samochodem. Gdy wychodzę już z zakrętu on dopiero w niego wchodzi. Wiecie o co chodzi. Mam Garmina 50.00.30 i jedną mapę polski- GPMAPA 2009.1. Nie wiem dlaczego mi tak zamula...pomocy!!!

To raczej nie wina pamięci tylko porostu łączności z satelitami też ostatnio miałem podobny problem że był słaby status satelitów spróbuj może według poradnika umieszczonego na forum dolutować bodajże antenę a jak nie to włącz usługę A GPS wtedy może coś się zmieni!

Odpowiedz do tematu